Säkerhet i Bil

Bakåtvänt säkrast Martina Lampero
Skönt men olagligt att sitta löst... Info om husdjur i bil finns längst ner!
Martina Lampero bilbarnstolar ÖT

Min allra första insändare publicerades november 2012 i Österbottens Tidning och Vasabladet. Här kommer det viktigaste från insändaren, som borde vara aktuellt ännu idag.

Jag såg programmet Spotlight på Yle Fem (18.10.2012) testa en populär framåtvänd balk-bilbarnstol i samarbete med nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik. Testet visade hårda krafter på barnets nacke. Myndigheterna och Trafikskyddet rekommenderar att barn sitter bakåtvänt så länge som möjligt, medan marknadsföringen är full med motstridig information.

Jag har varit i kontakt med bilstolsentusiasten och mamman Jeanette Holmlund–Hampf. Hon säger att nacken håller för framåtvänt åkande först från fyra-fem års ålder, medan vissa konsumenttester får det felaktigt att se ut som att framåtvända stolar är säkra alternativ. Det här leder till att många föräldrar tvärtemot rekommendationerna väljer framåtvända stolar åt sina småbarn. (Undantag kan behövas vid åksjuka.)

balk-bilstol
Balk-bilstolen i programmet Spotlight

Att tolka de här konsumenttesterna kräver djupare insikt i hur de är gjorda. Enbart bakåtvända stolar kan skydda nacken hos småbarn. Kända seriösa bilstolsaffärer/-kedjor i Sverige säljer inte bilbarnstolar som enbart går att ha framåtvänt, för barn under fyra-fem år.

Det går faktiskt att ha barnen bakåtvänt länge, men det kräver att man har rätt stol för sin bil. Barnens benutrymme är inget att oroa sig för. Barn i bakåtvända bilbarnstolar sitter med böjda ben, men de brukar inte störas av det eftersom de är viga.

bilbarnstol Britax maxway

Välj en bilbarnstol som går att ha bakåtvänt upp till 25 kg, så behöver du inte köpa en större bakåtvänd stol senare åt ditt barn. Jag valde att köpa Britaxs bilbarnstol, Britax max-way, som nästa stol efter babyskyddet. Den är Plus-godkänd till 25 kg, vilket är en garanti för låga slitkrafter på nacken i frontalkrock. Det är en renodlad bakåtvänd bilbarnstol och den är godkänd från 9 till 25 kg.

På bilden är vår 7 månaders baby i julklappen Britax max-way. Han är nu 7 år gammal och ville så gärna att jag skulle sätta upp bilden.

En bilbarnstol ska alltid monteras enligt manualen. Du kan försäkra dig om att bilbarnstolen passar din bil genom att prova den i bilen innan köpet.

Nya säkra bilstolar är inte billiga, men de kan rädda liv. Om man köper begagnade bilstolar är det viktigt att tänka på bilstolens livslängd. Babyskydd har en livslängd på 5-6 år och bilbarnstolar ca 10 år. Försäkra dig om att manual, alla remmar och eventuellt stödben följer med i köpet. Självklart ska bilstolen vara okrockad.

På bilden vår babys hemkomst från BB i babybilstolen/ babyskyddet Akta Graco Logico S. Klickas enkelt lös och fast i babyskyddets bas som hela tiden är fastspänt i bilen.

Baby skydd Martina Lampero
Vår nyfödda baby i babybilstolen Akta Graco Logico S.

Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år, enligt Trafikverkets broschyr. Barnen behöver något som håller ner höftbältet från magen, ända till puberteten när höfterna är färdiga. Om höftbältet åker in i magen krossar det allt i sin väg eftersom det är för mjukt där. Bältesstol är bättre eftersom den har sidokrockskydd, nackstöd och håller ett sovande barn på plats. I många länder i Europa säger lagen att bältesstol krävs till 150 cm om barnet är under 12 år. I Finland är lagen för slapp, 135 cm.

Bältesstolar Martina Lampero
Bältesstolar Britax Kid II och bälteskudde Klippan (för kompis) i vår bil Toyota Corolla Verso.

Det är livsfarligt att sätta en bilbarnstol vid en aktiv krockkudde och inte heller framåtvända barn borde sitta vid en krockkudde förrän de genomgått lågstadiet. Rekommenderad längdangivelse är 140 cm, men barnet får gärna vara längre än så innan det blir aktuellt att sitta vid aktiv krockkudde. Däremot är sidokrockkuddar ingen fara för barn i bilbarnstol.

Att packa bagaget rätt i bilen är också en viktig sak. Även lätta lösa föremål i bilen förvandlas till tunga livsfarliga flygande föremål vid en krock. Jag har valt att lägga ett stabilt vertikalt lastgaller i bilen, mellan baksätet och bagageutrymmet.

Lastgaller Martina Lampero
Insändaren i Vasabladet 24.11.2012. Vbl valde en "egen" bild.

Tips på nya modeller av babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesskydd hittas på Bilbarnztolar.se. Mer info om barn i bil på NTF.se.

Hund i bil
Hunden på bilden har en säkerhetssele av märket Kurgo. Koppelkroken är fäst i bilens mittenbälte.

Polisen har rätt att ge böter för olämplig transport av husdjur i bil. Hundar och katter transporteras säkrast i bilens bagageutrymme i en bilbur. En bra bilbur är stabil av stål eller aluminium och inte för liten eller för stor. Bra om buren har en reservlucka ifall ena luckan blir skadad i en krock.

Andra alternativet är att fästa djuret i en säkerhetssele i bagageutrymmet. Mer info om olika bilselar finns ex. på Djurdrömmar.se eller Försäkrahunden.se. Klicka här för info om Kurgos krocktester.

Tredje alternativet är att ha djuret löst i bagageutrymmet, men då krävs ett skyddsgaller. För att skyddsgallret ska klara av tunga stötar vid krock ska det vara av metall.

Tillsyn måste kunna ske till bagageutrymmet från personutrymmet. Hunden ska kunna stå i naturlig ställning utan att riskera att skada sig mot bilens tak.

Djuret behöver rastas och få vatten tillräckligt ofta, skugga och god ventilation. Du får inte lämna djuret utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C. Resultaten från Svenska Kennelklubbens undersökning finns på SKK.se.

temperatur i bil SKK 2014